ENZO VALERIO
Projects | Live | About | Contact
~
. . .
Artis Follies
Commission for two enclosures
located in the monumental ponds
of Amsterdam Zoo Artis
. . .
Paro Lamp Series
Prototypes for a series of
blowpipe attached glass lamps
. . .
Gate Merkelbach
Commission for a courtyard gate
for the recently renovated "Merkelbach"
a modernist housing project in Amsterdam
. . .
Verborgen Tuin
Bronze casted forest soil for
Forming the inside of the water basin
which will be placed in the forest clearing
. . .
KV01 Chair
Chairs for the installation "CAFE"
Inspired by a simple beach folding chair
made of leather and waxed steel
. . .
CAFE
An installation for the Amsterdam Art Fair
On view at the Amsterdam Art Rooms
. . .
Verborgen Tuin
Redesign of a sylvan garden
turning a barely used forest garden
into a scenographic experience
The felling of a large ash, weakened by its old age, has left a clearing in the forest. A lush border that contains the overgrown ruin of a brick bench separates the forest from the rest of the garden, leaving it barely noticeable from the house.
The proposal is to remove the back of the bench. An opening, framed by the remaining arm rests, provides a view from the house on the clearing in the forest. A tombak water basin, casted in the forest soil it sits on, accentuates the clearing. The milling used to level the edge of the basin leaves a golden fringe - that like the water - reflects the light of the sunbeams penetrating the forest.
Every spring the forest is filled with anemones, snowdrops and crocuses. We propose a mix of new plants that form the backdrop for the water basin and the clearing in the forest. One hundred Rhododendrons densify the forest’s border. Periwinkle is used as a ground cover around the clearing. A mix of hostas, soft shield ferns, yellow wax-bells, bishop's hats and treacle berries is planted in front of the tall plumes of goat's beard. The new plants are selected to add to the luster of the forest throughout the seasons.
Many of the decisions are made on site. Tested and adjusted step by step, the plan is evolving slowly as the garden takes shape.
. . .
POVEGLIA X TUTTI!
A Venetian Island for
Locals, Inhabitants and Tourists
. . .
Sihltreppen
Staircases to reconnect the city to the river
A landscape design for the city of Zurich
and its forgotten riverbed
. . .
Apartment Hotel
A slow stay business hotel
near the Zurich main station
. . .
Exhibition Sihltreppen
Exhibition at the ETH Zurich
| Back to top |